PI rez

Hogyan lehet belépni a Piréz – Magyar Baráti Társaságba?

Könnyebben, mint gondolod, hiszen már rég benne vagy…
Ugye tudod, bárki lehet piréz, mindenkivel megeshet, sőt: mindenkivel megesett. Veled is. Mindenkit nézetek már piréznek, mert a piréz lét sokszínű.
(pl.: Pöttyős az inged? Ennyi már elég. Bővebben lásd ismeretlen piréz költő "Buzie vagy?" című művét.)

Tehát: ha magyar vagy és jóban vagy magaddal, akkor már ápoltad is a piréz-magyar barátságot…

A Társaság célja ennek felismerése. Hogy bárki, bárhol lehet piréz, és nemcsak a ködös Piréziában. És ha egy pirézt már elviselsz (pl.: saját magad) – akkor talán toleránsabb leszel a többivel is.

 

Bővebben a pirézekről

Honnan is származik a piréz szó?
Piréz szó a legtöbb kutatási forrás szerint angol eredetű, az angol „P-erase” (ejtsd: pi:raiz) kifejezés torzított fonetikus átírása. A „P” ebben a kontextusban az angol prejudice (előítélet) rövidítése, így a piréz az előítélet mentes, toleráns egyén. Ez különbözteti meg őket az őket lepirézezőktől.

Milyen népcsoport a piréz?
A pirézek a pán-piréz népcsoportba tartoznak. A legújabb kutatások szerint a pán-piréz népek őshazája a mai Magyarország területérén volt, valahol a mai Budapest közelében. A kutatások azt támasztják alá, hogy a piréz egy csepeli (Cepel-sziget) ős-eredetű nép. Legalábbis erre utal, hogy eredetmondájukban igen jelentős szerepet játszik egy György nevű csepeli pre-piréz.

Rokon népek. A piréz nép igen kiterjedt rokonsággal rendelkezik. Legalábbis a szomszéd országok szerint minden ország valamilyen rokonságban van a pirézekkel. A népcsoport legismertebb nemzetiségei: zsidó, cigány, oláh, tót, liberális. Meg a mocskos-szerb vagy mocskos-bosnyák.

Egyéb
A pirézek legközelebbi nyelvrokonai -kutatásaim szerint- a marézek: piréz-maréz nyelvcsalád. Aki találkozott már egy marézivel (Maresi) nem vitatja ezt, hiszen a nyelvén érezhette...

Mindent a pirézekről és Piréziáról. Kicsit zötyögős, de zseniális oldal.

És ha a Nempirézekről is többet akarsz tudni, akkor az alábbi kép mutatja, hogy milyennek látják Ők a pirézeket.

pirez_portre

(ez csak azért, hogy van miről beszélnünk)

vissza a főoldalra